فضاپیما(مدارنورد) وایکینگ
  • مربوط به موضوع » <-CategoryName->

فضاپیما(مدارنورد) وایکینگ

در بیستم اوت سال 1975 میلادی فضاپیمای وایکینگ 1 که توسط ایالات متحده آمریکا طراحی و ساخته شده بود به فضا پرتاب شد. نخستین هدف این فضاپیما کشف حیات در سطح سیاره مریخ بود. 

به دنبال آن فضاپیمای وایکینگ 2 در نهم سپتامبر همان سال به فضا پرتاب شد. این دو فضاپیما تقریبا" یک سال بعد به مریخ رسیدند و تا زمان انتخاب یک محل مناسب برای فرود در مداری در اطراف مریخ قرار گرفتند. این دو فضاپیما هنگامی که در جستجوی یک محل مناسب برای فرود بودند عکسهایی را به زمین ارسال کردند.

یک ماه پس از ورود به مدار مریخ بالاخره یک محل فرود مناسب برای فضاپیمای وایکینگ 1 انتخاب شد. مریخ نشین فضاپیمای وایکینگ 1 تقریبا...

...

...

...

 

ادامه مطلب را بخوانید.



سیاره تیر,عطارد
  • مربوط به موضوع » <-CategoryName->

سیاره تیر,عطارد

اولین،کوچکترین ونزدیکترین سیاره به خورشید سیاره تیر یا عطارد(عربی) است.از میان 5 سیاره قابل مشاهده با چشم غیر مسلح مشاهده آن بدلیل نزدیکی به خورشید وتحت تاثیر قرار گرفتن نور آن بسیار مشکل است.فاصله زاویه ای میان تیر وخورشید در بیشترین مقدار تنها به ۳/۲۸درجه می رسد.بهمین دلیل مشاهده آن با چشم غیرمسلح فقط به دقایق نخستین غروب خورشید ویا دقایقی پیش از طلوع خورشید منحصر می گردد.

این سیاره در شرایط مساعد با چشم غیر مسلح بصورت ستاره ای پرنور در افق که...

...

...

...

 

 

ادامه مطلب را بخوانید.



عدسی گرانشی
  • مربوط به موضوع » <-CategoryName->

عدسی گرانشی

یکی از محاسباتی  که به کشف ماده تاریک جهان انجامید، استفاده دانشمندان از بزرگنمایی گرانشی  به منظور محاسبه جرم کهکشان ها بود. ایده استفاده از این روش هوشمندانه به منظور محاسبه جرم اجرام آسمانی، نخستین بار توسط آلبرت انیشتین مطرح شد.

انیشتین معتقد بود هر جرمی چون سیارات، ستارگان و یا کهکشان ها قادر است موجب انحنای بافت فضا-زمان شود بطوریکه میزان این انحنا با جرم آن رابطه مستقیم دارد. بنابر این تئوری، نور در مسیر حرکت خود با نزدیک شدن به بافت فضا-زمان خمیده شده ی اطراف یک خوشه کهکشانی و با قرار گرفتن در معرض نیروی گرانش این خوشه، خمیده می شود.  بدیهی است میزان خمیدگی نور با میزان خمیدگی بافت فضا-زمان در محدوده خوشه کهکشانی و یا به عبارتی با جرم خوشه کهکشانی رابطه مستقیم دارد. انیشتین پیشنهاد نمود با...

...

...

...

 

ادامه مطلب را بخوانید.



عدسی چشمی
  • مربوط به موضوع » <-CategoryName->

عدسی چشمی

بعد از عدسی یا آینه در تلسکوپ مهمترین قسمت یک تلسکوپ عدسی چشمی آن است.بصورت ابتدایی می توان گفت کار آن بزرگ نمودن تصویر ایجادشده توسط عدسی یا آیینه اصلی تلسکوپ است وبکمک آن است که می توان تصویر را مشاهده نمود.عدسی چشمی در طرحهای اولیه تلسکوپها شامل یک عدسی بوده ولی در حال حاضر معمولا"بصورت ترکیبی از عدسیهای کوچک می باشد که یا بهم چسبیده اند یا در فاصله اندکی از هم درون لوله ای کوچک بعنوان بدنه عدسی چشمی قرار گرفته اند.معمولا" عدسی ای که جلوتر است یعنی به عدسی یا آیینه اصلی تلسکوپ نزدیکتر است عدسی میدان  field lens وعدسی که به چشم نزدیکتر است را عدسی چشم  eye lens می نامند.

 

مهمترین ویژگیهای یک عدسی چشمی عبارتند از: ...

...

...

...

 

ادامه مطلب را بخوانید.



طیف الکترومغناطیسی
  • مربوط به موضوع » <-CategoryName->

 طیف الکترومغناطیسی

آیا هنگامیکه نور خورشید را توسط یک منشور منعکس کرده ونور آن را روی دیوار انداخته اید متوجه نورهای رنگی متنوع شده اید؟این نوار رنگی همان طیف دیدگانی(قابل مشاهده توسط چشم) نور خورشید است.همان طور که از شکل بالاپیداست این ناحیه رنگی تنها قسمت کوچکی از کل نور ودر واقع طیف خورشید است.علاوه بر خورشید تمام اجرامی که از خود نور ساطع می کنند حتی یک لامپ ساده منزلتان دارای طیف هستند.طیف الکترومغناطیسی شامل کل محدوده پرتوهای الکترومغناطیسی است.طیف الکترومغناطیسی علاوه بر ناحیه دیدگانی دارای دو منطقه مهم دیگر هم می باشد  که عبارتند از:
منطقه امواج رادیویی (radiofrequency) و پرتو (X-radiation) X
قسمتهای فرعی طیف الکترومغناطیسی شامل پرتوفرابنفش (ultraviolet radiation)، نور مادون قرمز(infrared light) و پرتو مایکروویو (microwave) است.

 با حرکت از سمت امواج رادیویی به سمت امواج گاما، همزمان با کاهش طول موج، فرکانس آن افزایش می‌یابد.
فوتونهای این پرتوهای گوناگون همگی یکسان هستند. یعنی هر فوتون بصورت یک باند انرژی شامل میدانهای متغییر الکتریکی و مغناطیسی است(نام الکترومغناطیس ترکیب دو کلمه الکتریکی ومغناطیسی است.) که با سرعت نور حرکت می کنند. تنها تفاوت بین این فوتونها، فرکانس و طول موج آنها است.هر جسم تابنده ای می تواند در قسمت خاصی از طیف دارای درخشندگی بیشتری باشد.برای مثال بعضی اجسام در ناحیه قرمز منطقه دیدگانی طیف الکترمغناطیسی نور بیشتری دارند پس قرمز دیده می شوند.بعضی اجسام در ناحیه اشعه ایکس دارای درخشندگی بیشتری هستند بنابراین این اجسام رابا چشم نمی توان دید.برای مشاهده این اجسام مانند بعضی منابع پرتو ایکس به تلسکوپهای مخصوص ناحیه اشعه ایکس احتیاج است.خورشید دارای درخشش در چند ناحیه از طیف می باشد که البته توان درخشش آنها متفاوت است.بکمک طیف دریافتی از اجسام می توان به بررسی ماهیت آنها پرداخت.وسایلی مانند طیف سنج ؛طیف نگار در بررسی طیف اجسام استفاده می شوند.

 

برای دیدن عکس در سایز بزرگ ادامه مطلب را کلیک کنید.



کد حرکت متن دنبال موس